perjantai 5. kesäkuuta 2015

Helen Garner-Vierashuone

 Helen Garner on Australialainen palkittukirjailija. En ollut ennen kuullutkaan kirjailijasta, mutta vaikutuin Vierashuoneesta sen verran, että alan seuraamaan hänen julkaisujaan(jahka niitä suomennetaan).
  Helen ottaa vakavasti syöpää sairastavan ystävänsä luokseen asumaan tämän vaihtoehtohoitojen ajaksi. Nicole uskoo Theodore-instituution hurjien hoitojen parantavan hänet, vaikka syöpä on levinnyt jo pitkälle. Ystävien yhdessä asuminen ei ole helppoa. Helen väsyy jatkuvaan vastuuseen ja hoitamiseen ja Nicolen C-vitamiinihoidot uuvuttavat täysin. Helen ei ole suostuessaan tajunnut, miten huonossa kunnossa ystävä on. Voiko ystävälle antaa toivoa, vaikka tietää ettei sitä ole.
  Garnerin kirjoittama teos on hyvin aito ja riisuttu. Siinä ei ole ylimääräistä sähellystä, mutta se ei kuitenkaan ole puiseva. Vaikken ole sairaskertomusten suurin ystävä niin silti tämä upposi.  Kirjan henki olisi ollut hyvin erilainen jos kertoja olisi ollut Nicola. Se olisi saattanut olla liian rankkaa luettavaa.
   Kirjassa pohditaan kuoleman hyväksymistä ja arvokasta elämää. Nicole on hippi, joka ei ole perustanut perhettä eikä tunne saavuttaneensa mitään elämässään. Siksi hänen on vaikea hyväksyä, että hän kuolee. Miten mitataan arvokas elämä? Saavutuksilla vai sillä miten on vaikuttanut läheistensä elämään?

Koska olen työssäni huomannut, että jotkut ihmiset eivät missään vaiheessa suostu kohtaamaan kuolemanläheisyyttä. He jatkavat taistelua viimeiseen hengenvetoon. Carmel vaikeni hetkeksi. ”Ja se on yksi tapa käsitellä asiaa.”

Toinen varsin näkevä teema on vaihtoehtohoidot. Ovatko ne huijausta vai tehoava keino. Rahastavatko yritykset epätoivoisia ihmisiä. Miten eettistä yritysten toiminta on?

Pidin kirjasta paljon. Sopii hyvin luettavaksi kesälomalla ison sitruunalimonadimukin kera.
Minulla on itselläni kokemusta äidin vakavasta sairaudesta, joten siksi pääsin lähelle kirjaa. Uskon kirjan kuitenkin uppoavan, vaikket olisi joutunutkaan näkemään läheistä huonossa kunnossa.  Suosikki tähän mennessä luetuista kirjoista vuonna 2015.

5/5 

Oletko lukenut Vierashuoneen?

2 kommenttia:

  1. Vierashuone on vaikuttava kuvaus ystävyydestä ja vakavasta sairaudesta. Kirja jäi pitkäksi aika mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vaikutuin tästä kirjasta. Se oli niin avoin, että pääsi päähenkilön iholle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!