tiistai 2. kesäkuuta 2015

Patrick Modiana-Jotta et eksyisi näillä Kulmilla

Jotta et eksyisi näillä kulmilla on nobel-voittaja Patrick Modienan kirja. Minulle nobel ei ole mikään meriitti lukea kirjaa ja en ole varma onko tämä ensimmäinen lukemani nobel-voittajan kirjoittama kirja.  Ainakin tämä on ensimmäinen Modienani.
 Jean Daragne on yksineläjä,jolla ei ole ystäviä eikä puhelin koskaan soi. Nyt kuitenkin Daragne joutuu tarttumaan luuriin. Siellä soittaa tuntematon mies, joka kertoo löytäneensä Daragnen osoitekirjan. Daragne ei muistiota kaipaa, mutta lupautuu vastahakoisesti tapaamaan miehen. Mies ei ole aivan vilpittömän avuliaisuuden takia ottanut Daragneen yhteyttä vaan haluaa tietoa osoitekirjassa olevasta nimestä. Daragne ei itse muista kyseisestä ihmisestä mitään ja arvelee tietojen olevan peräisin muutaman vuosikymmenen takaa. Tästä alkaa hidas tempoinen ja kaunis tarina. 
   Kieli on yksinkertaista, mutta soljuvaa.  Tarinassa liikutaan paljon menneisyyden maisemissa ja ihan helppo pala ei kirja ole. Pidin kuitenkin kirjasta, vaikka välillä jouduinkin kertaamaan tapahtumien kulun. Teos ei ole nopeatempoinen vaan vaatii aikaa.
   Aion tutustua kirjailijan aiempaan tuotantoon. Jospa sieltä löytyisi jotain aarteita. Tästä kirjasta pidin, mutta ei se ollut minulle suuri taideteos. Kirjailijan tyyli kuitenkin koukuttaa, vaikka tarina olikin osin hankala.
3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!