tiistai 18. elokuuta 2015

Aki Ollikainen- Musta satu


 Mutta se pysähtynyt maailma, jonka ohi luulin kiitäväni, olikin aika, joka virtasi eteenpäin minun seisoessani paikallani selin, katse kiinnittyneenä menneisyyteen

Pidin Mustasta sadusta, mutta se ei vanginnut huomiotani samalla tavalla kuin Nälkävuosi.  Tattarisuon tapahtuma olivat minulle entuudestaan tuttuja, joten juoneen oli helppo solahtaa, vaikka kirja oli tietenkin fiktiota.Voin kuvitella Ollikaisella olleen vaikeuksia toisen kirjan kirjoittamisessa ensimmäisen saaman huomion takia. Olihan tässä lukijanakin tiettyjä ennakko-odotuksia, joiden takia ensimmäisellä lukukerralla ei ehkä saanut kirjasta kaikkea oleellista irti. Kerrontatyyli oli pysynyt hyvin samanlaisena kuin aiemmassa teoksessa.  Kirjassa oli kaksi päähenkilöä, jotka elivät eri aikaan.
            Miehen perhe on pirstaleina ja hän alkaa pohtia sukunsa menneisyyttä, jonka keskiössä toimii Tattarisuo. Tattarisuo muistetaan Kallion noituuden harjoittamispaikkana. Tattarisuon historiaan kytkeytyy myös Heinon tarina. Heino on pikkurikollinen, jonka toimet eivät kestä päivänvaloa.
 Kirjan idea on mielenkiintoinen ja ei tule ainakaan mieleen kirjaa, joka olisi käsitettyt Tattarisuon tapahtumia. Vaikka paikka liittyikin vahvasti tarinaan niin oli se silti sivuosassa. Elämän merkitys, kaiken katoavuus ja menneisyyden vaikutus ihmisen elämään olivat päällimmäiset asiat, jotka minulle jäi teoksesta mieleen.
 Ollikaisen lauseet ovat kauniita ja viimeiseen asti hiottuja, mutta silti aidon tuntuisia. Lukukokemusta häiritsi ajan ja ihmisten vaihdokset, joista en aina tajunnut kumman tarinaa tämä oli.  Tähän saattoi vaikuttaa myös se, että luin kirjan bussissa, jossa oli noin 20 muuta kanssamatkustajaa ja porukka ei ollut siitä hiljaisimmasta päästä.  Luin kirjan melkein putkeen pientä evästaukoa lukuunottamatta, joten tarina jaksoi pitää otteessaan. Vaikka kirja on melko lyhyt on siinä silti yllättävän paljon sisältöä. Palaan kirjan pariin varmasti joskus vuosien päästä ja fiilikset saattavat sitten olla vielä paremmat. Nyt voin vain sanoa kirjan olleen hyvä, mutta jotain pientä jäi puuttumaan, että tarina olisi lumonnut.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!