keskiviikko 19. elokuuta 2015

Jo Nesbo: Kukkulan kuningas

"Kahden ajoneuvon yhteentörmäyksessä on kyse yksinkertaisesta fysiikasta. Kaikki on sattuman varassa, mutta kaikki  sattumat ovat selitettävissä yhtälöllä voima kertaa nopeus on yhtä kuin massa kertaa nopeuden muutos. Kun muuttujien tilalle sijoitetaan tapahtumahetkeä vastaavat arvot, lopputuloksena syntyy tarina, joka on yksinkertainen, armoton ja tosi."

Roger Brown on kykyjenetsijöiden mestari. Kaikki hänen etsimänsä ihmiset palkataan yrityksiin. Roger asuu vaimonsa Dianan kanssaan mahtipontisessa talossa ja yrittää saada rahat loisteliaaseen elämään keinoilla, jotka eivät kestä päivänvaloa.
Roger tapaa vaimonsa taidegalleriassa Clas Greven , joka sopisi täydellisesti Rogerin asiakkaan Pathfinder-yrityksen johtoon. Greven omistaa myös mittaamattoman arvokkaan taideteoksen, jonka avulla Rogerin ei tarvitsisi murehtia elintasonsa ylläpidosto.  Näistä lähtökohdista alkaa jännittävä ja tapahtumarikas seikkailu , jonka jälkeen kaikki eivät nää seuraavaa päivää.
  En ollut aiemmin lukenut mitään Jo Nesbolta ja odotukset eivät olleet kauhean korkealla. Kirja oli kuitenkin todella hyvä. Pidin erityisesti siitä, että kirjan tapahtuma eivät alkaneet murhasta, vaikka ruumiita tulikin. Tällä tavalla kerkesi tutustua Rogeriin kunnolla.Välillä rikoskirjoissa tapahtumat käynnistyvät niin nopeasti, että päähenkilöön ei synny minkäänlaista suhdetta. Silloin on samantekevää mitä tälle edes tapahtuu,eikä juoneen  pääse niin helposti mukaan. Varsinkin, kun Roger ei itsekkään ole pulmunen on hyvä, että tarinaa valmistellaan.
  Jo Nesbo kirjoittaa sujuvaa tekstiä. Juoni on kehitetty vivahteikkaaksi ja jännittäviä tapahtumia on paljon.  Oli vaikea pitää taukoja kirjan vetäessä puoleensa, joten juonen voi sanoa olleen toimiva.
  Kirja ei sovi heikkohermoisille, koska siinä on raakoja ja ällöttäviä kohtia, jotka liittyvän oleellisesti juoneen. Silti kirjassa ei mässäillä verellä vaan jännitystä luodaan kiivaalla tapahtuma rytmillä.Pidän juuri tällaisista dekkareista, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää.  Roger joutuu pohtimaan tarkkaan kehen voi luottaa.


Osallistun kirjalla retki pohjoismaissa-haasteeseen. Kukkulan kuningas saattaa hyvinkin olla ensimmäisen norjalainen kirjani.  Minuun kirja upposi.

5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!