torstai 20. elokuuta 2015

Milja Kaunisto-Piispansormus

"Kyllä minä tiedän, kuinka te katsotte minua. Ette pidä minusta, herra. Ja Neitsyt tietää että minä en pidä teistä. Kerroin sen teille jo ensi kerran, kun tunkeuduitte Servieresin linnaan. Mutta saitte hurmattua Miraclen puolellenne . "Hän vetäytyi kauemmas." Siellä putouksella. Sinä Jaakonpäivän aamuna. Minä näin. Te koskitte häneen saastaisella tavalla. Hipelöitte häntä ja huohotitte".


Olavi asuu Servièresin linnassa yhdessä Miraclen kanssa. Miracle on älykäs nainen , joka henkensä säilyttämiseksi esittää olevansa mies.  Olavi taas on piispan ammatista haaveileva epärehellinen pappi, joka tekee mitä vaan päästäkseen itseään miellyttävään lopputulokseen. Miraclen lemmenhetkiin tulee kuitenkin särö, kun tallimestari Oudinet katoaa. Onko Olavilla näppinsä pelissä asiassa? Mikään murhamysteeri teos ei ole vaan seuraa Olavin vaihderikasta elämää.Piispansormus on Olavi Maununpoika- trilogian päätösosa.
  En haluaisin lytätä mitään kirjaa täysin, koska kirjailijat ovat nähneet teoksensa eteen paljon vaivaa.  Milja Kaunistokin on nähnyt varmasti paljon aikaa ja vaivaa tähän 468 sivuiseen teokseen. Mutta ei. Ei vain toiminut. Ensinnäkin kirjassa oli todella paljonkin erotiikkaa. Tuntuu, että on lukemassa jotain muuta kuin historiallista romaania.  Kaiken lisäksi se oli huonosti kirjoitettu ja tekstiä lukiessa tuli suuri myötähäpeä. Kaikki erotiikka kohtaukset olivat hyvin kuppaisia. Tuli mieleen jotkut vanhat leffat, joissa tytöt lukevat hieman rohkeita kirjoja porukalla. Tuli nimittäin luettua ääneen tätä siskolle ja naurettiin mahat kippurassa näille kohtauksille.
  Olavi Maununpoika on historiallinen henkilö, josta tuli Suomen piispa 1450-luvulla. Historiallisuus ei suorastaan huokunut teoksesta, mutta kyllähän tässä jotain vanhanaikaisuutta oli ihmisten käytöksessä ja tapahtumapaikoissa.  Eletään aikaa jolloin kuolemantuomiot ovat arkipäivää ja se näkyy juonessa. Ihan järjettömistä syistä uhkaa päänmeno.Toinen näkyvä elementti on toisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen, joka paljastuessaan tietää kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Yksi henkilö on joutunut elämään väärässä sukupuolessa koko ikänsä.Kolmas piirre sai pienen feministiyden nostamaan päätään. Nainen ei nimittäin voi olla arvokas, eikä ainakaan älykäs.. Silti kuitenkin kirjan älykkäimmän ihmisen sanotaan olevan Miracle, joka on voinut opiskella ainoastaan miehisen olemuksen takia.  Yhtenä teemana voi pitää myös Olavin seksuaalisuutta ylipäätään.  Olavilla on  homoseksuaalisia taipumuksia, joiden kanssa hän kamppailee. Homoseksuaalisuus oli tuolloin syntiä, joten olihan se sopimatonta jos pappi himoitsee toista miestä. Nykyaikaan suhtautettuna nämä teemat ovat onneksi menneet, mutta tottakai ne sopivat historialliseen teokseen. Ikävä kyllä homoseksuaalisuudesta saa joissain maissa kuolemantuomion, joten kaikkea aika ei ole korjannut.

 "Edellisestä kerrastani naisen kanssa oli kulunut liian pitkä aika. Aisani alkoi jo muuttua vanhan miehen kaluksi, sillä se ei nostanut päätään edes kuvitellessani ylhäisen naisen kalpeaa vartaloa. - - Sieluni taakka oli omiaan veltostuttamaan elimeni."


   En tiennyt tämän olevan trilogia, joten en tuntenut aiempien osien tapahtumia. Se ei kuitenkaan häirinnyt vaan kirjan pystyi lukemaan myös itseellisenä tarinana. Aiempia osia en aio vilkuilla, mutta en sulje pois kirjailijan muihin kirjoihin tutustumista, jos niitä ilmestyy.  Historialliset teokset kiehtovat,koska ne sijoittuvat tähän maailmaan, mutta se maailma on silti täysin eri. Siinä on jotain todella mielenkiintoista, miten aika muuttaa ihmistä ja ympäristöä. 1400-luvun ihmisen olisi kenties mahdotonta elää nykymaailmassa, mutta nykyihmisen paluu menneisyyteen olisi varmasti vieläkin haastavampaa.
Muissa blogeissa:
 Ulla piti kirjaa lukeminen arvoisena ja Morrekin ihastui teoksen omaleimaisuuteen. Muutenkin kirjasta tunnutaan pitävän, joten olen tässä asiassa vastarannan kiiski,
1/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!