keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Syyskuun luetut( kuukausi paketissa)

Syyskuussa pysähdyin. En tehnyt oikeastaan mitään, vaan annoin tilaa ajatuksille. Satunnaisten koulutuntien lisäksi kävin vähän lenkkeilemässä, mutta muuten viihdyin kotona. Telkkaristi tuli katsottua Pasilaa.  Se on ihan mahtava sarja ja siihen on aina mukava palata. Katsoin kaikki ilmestyneet Spin off-kaudet ja varsinaista Pasilaa. Juurikaan niissä ei ole eroa. Pasila on muuten sellainen sarja, missä huomaa ääninäyttelemisen merkityksen. Ensimmäisien kausien ontuva ääninäyttely paranee huikeasti sarjan edetessä. Pasilan lisäksi Dvd:ssä pyöri Pretty little liarsin viides kausi, jonka loppu oli taas kutkuttava. Pll parantaa menoaan kuin sika juoksuaan. Ensimmäinen kausi oli hieman myötähäpeää aiheuttava, mutta sitten sarja alkaakin parantua ja on tällä hetkellä yksi suosikeistani.
Kirjojen osalta syyskuu oli lukuisa.  Tutustuin parin kirjan avulla modernismiin, joka oli aiemmin minulle varsin tuntematon. Sen lisäksi innostuin lukemaan Agatha Christieitä.  Joukkoon mahtui niin timanttisia kirjoja, kuin riman alituksiakin. Erityisesti mieleeni jäi Hannu-Pekka Björkman, jonka kirjat vangitsivat sisäänsä jotain oleellista elämästä. Ja tietysti ensimmäinen Austen oli mahtava.

Stephen King- Tervetuloa Joylandiin!  oli mukavaa luettavaa. Kingin lempeämpi tyyli tehosi. Kaunis kertomus eräästä pojasta ja yhdestä huvipuistosta 1970- luvulla.
Pertti Lassila- Armain aika ei toiminut. Liian taiteellista minun makuuni.
Henning Mankell-Kadonneiden miesten metsä on ensimmäinen lukemani Mankell.Leipääntynyt poliisi muuttaa asumaan hylättyyn työnsiirtolaan ja pian hänelle tulee seuraa. Wallander on kuitenkin vielä korkkaamatta. Muutaman sarjan elokuvan olen katsonut, mutta kirjat ovat tietenkin erilaisia.
Agatha Christie- Seitsemän kellon salaisuus oli pettymys. Huonoin Christie minkä olen lukenut.
Anu Holopainen-Ihon alaiset päästi lukijat tutustumaan kauneuskeskeiseen tulevaisuuteen, jossa kauneusleikkaukset ovat arkipäivää.
Jane Austen- Järki ja tunteet oli ihana. Yksinkertaista. Hyvä klassikko.
Agatha Christie-Varjossa auringon alla palautti luottoni murhamammaan.
Virginia Woolf-Mrs Dallowayn lukemista pelkäsin turhaan. Oikein onnistunut lukukokemus.
Agatha Christie- Kuolema ilmoittaa lehdessä oli ok. kiva idea, mutta Marple oli tylsä.
Agatha Christie- Hänet täytyy tappaa  keskittyi yhteen perheeseen. Poirot valloitti sydämeni.
Agatha Christie-Aikataulukon arvoitus selvittää mystisen ABC-murhaajan tapausta.  Jos haluat lukea vähän erilaisempaa Christietä niin tätä kannattaa kokeilla.
Hannu-Pekka Björkman- Valkoista valoa avaa lukijalle miehen ajatuksia ainutlaatuisella tavalla.  ihastuin.
Jo Nesbo-Poliisi jatkaa Harry Hole-sarjaa. Nesbo on vihjaillut tämän olevan viimeinen osa, mutteihan sitä koskaan tiedä. Hole porukoineen ratkoo raakoja poliisimurhia.
Audrey Magee-Sopimus raadollinen sotakuvaus. Hyvä, mutta masentava.
Hannu-Pekka Björkman-Välähdykdiä peilissä on todella, todella hyvä. Tähän tulen varmasti palaamaan.
Veijo Meri-Manillaköysi kertoo sotilaasta, joka päättää salakuljettaa kotiinsa köyden. Lukeminen oli tukkoista.
Fiona Kelly- Mystery Club- Kadonnut ruumis. Nostalgiaa.
Sophie Kinsella- Himoshoppaja tähtien tiellä ei ole aivan yhtä mainio,kuin aiemmat osat, mutta hyvä kuitenkin.
Fiona Kelly-Kadonnut ruumis
Mystery Club-sarjan mukaansa tempaava osa.
Sophie Kinsella-Himoshoppaaja tähtien tiellä
Ei niin hyvä kuin aiemmat osat, mutta toimiva chick-littiä kuitenkin.

Luettuja kertyi siis 18
Yllättävän paljon. Tässä kuussa on ollut mukavan lukea ja luettuja kertyi paljon, vaikka välillä ei jaksanutkaan lukea kuin muutaman sivun päivässä. Pitäisi alkaa merkata sivuja ylös, mutta unohdan aina.
Millainen teidän kuukausi oli?

tiistai 29. syyskuuta 2015

Fiona Kelly-Mystery Club-sarja osa 1

Ensiksi täytyy sanoa, että näihin kirjoihin sisältyy minulla suuri nostalgia. Belindan, Hollyn ja Tracyn seikkailuja tuli luettua aikoinaan valtavasti. Minulle tämä sarja on samanlainen kultainen muisto lapsuudesta, kuin joillekkin Montegomeryn Anna tai Rölli. Tässä blogitekstissä kerron kirjoista vähän yleisemmin ja avaan viimeaikoina lukemiani osia. Tulen tulevaisuudassa kirjoittamaan myös niistä kirjoista, jotka tässä postauksessa eivät ole mukana.
 Mystery Club-sarjan on kirjoittanut Lontoolainen Fiona Kelly.  Kirjailijasta ei tiedätä juuri mitään ja hänen takanaan onkin väitetty olevan useampia kirjailijoita.  Tätä tukee ainakin pienet yksityiskohdat tyttöjen ulkonäössä, jotka muuttuvat kirjojen myötä. Ainakin silmien värit tuntuvat muuttuvan välillä. Tosin voihan oikea kirjailijakin sekoilla pienissä yksityiskohdissa.Mitään kirjallisia mestariteoksia nämä eivät ole, mutta niissä on sitäkin ihanampi tunnelma.
Sarjasta on suomennettu 22 osaa, mutta kaikkiaan kirjoja on 28. Miksihän suomentaminen on lopettu noin loppu vaiheessa? Vinkkiä saa laittaa, jos tietää mistä löytyy viimeisten kirjojen englanninkieliset versiot. Itse en ainakaan niistä mitään tietoa valitettavasti löytänyt.  Jos kirjoihin haluaa tutustua, kannattaa käydä kirjastossa, koska kaupoista tuota ei enää saa. Kirja on julkaistu 1990-luvun alusta 2000-luvulle asti.
 Sarja alkaa Hollyn muuttaessa perheensä kanssa Lontoosta Willowdalesiin. Hollyn perheeseen kuuluun pankinjohtaja äiti, jonka työpaikan perässä perhe muuttaa.  Hollyn isä on entinen asianajaja, joka on vaihtanut kiireisen asianajajan uran puusepän saappaisiin. Lisäksi perheeseen kuuluun Hollyn naljaileva pikkuveli Jamie.

Holly haluaa sopeutua uuteen kouluun, muttei meinaa löytää ystäviä. Niinpä hän päättää laittaa koulun lehteen ilmoituksen, jossa haetaan porukkaa mysteeri kerhoon.  Juuri Hollyn ollessa luovuttamaisillaan ideansa suhteen, luokkaan saapuu Belinda ja Tracy. Belinda on rikkaan perheen tytär, joka ei todellakaan ole ylimielinen. Tyttö pukeutuu aina kauhtuneeseen collegepaitaan ja ottaa elämän rennosti.  Häneen saa liikettä ainoastaan Mercury, joka on hänen rakas hevosensa. Belinda on minun ehdoton suosikkihahmoni. Belindan perheeseen kuuluvat hänen tiukkapipoinen äitinsä ja kiireinen liikemies isänsä. Belinda on ainoa lapsi. Tracy on sporttinen tyttö, joka osallistuu kaikkiin koulun kerhoihin. Sen takia hän päättää liittyä myös mysteeri clubiin. Tracyn vanhemmat ovat eronneet, joten hän asuu yhdessä lastenhoitaja äitinsä kanssa. Perheellä on aika tiukkaa. Tracy on ennen asunut Amerikassa, mikä kuuluu välillä hänen korostuksessaan.
Tytöistä tulee pian erottamattomia ystäviä ja he saavat eteensä tosi elämän mysteereitä, jotka uhkaavat välillä heidän henkeään.

Muutama kirja pähkinänkuoressa.
Kadonnut ruumis


"Belinda ei aina ollut samaa mieltä liikemies isänsä kanssa, mutta juuri sillä hetkellä hän ei olisi vaihtanut häntä edes arabianhevoseen. 

Kadonnut ruumis on sarjan 21:nen osa.  Belindan isä on puhujana Konferenssissa ja saa järjestettyä tytöille kesätöitä konferenssihotellista.  Kun Belinda on siivoamassa huonetta hän näkee kauhukseen verenpeittämän lakanan keskellä kuolleen miehen. Kun Belinda menee ilmoittamaan löydöstään, ruumis katoaakin yllättäen.  Onko Belinda nähnyt harhoja, vai tapahtuuko keskuksessa jotain hyvin kummallista. Hotellissa pyörii kummallinen mies, joka väittää nimekseen Rickman. Lisäksi hotellin johtaja James on ainoa, joka saa käydä ruokkimassa ja hoitamassa sairasta isäänsä.  Jamesilla ja hänen veljellään Jonathanilla tiedetään olevaan keskenään kovia riitoja ja siksi onkin kummallista, kun Joku soittaa Jonathanin perään ja väittää tämän olevan hotellissa. Mutta missä hän on, koska huonetiedoista häntä ei löydy. Kadonnut ruumis on mielestäni erittäin toimiva kirja.  Pidin siitä paljon.

Kaksoisvaara
Kaksoisvaara on sarjan toinen osa. Holly on pyöräilemässä, kun hänen päälleen meinaa ajaa auto.  Holly on järkyttynyt, mutta tunne syvenee pakokauhuksi, kun hän huomaa auton putoavan rotkoon. Tyttö menee alas ja yrittää pelastaa kuskin, mutta ei löydä häntä ennenkuin auto räjähtää. Samana iltana kaupunkiin hoipertelee mies, joka väittää olleensa turmassa. Mysteeri klubi huomaa tapauksessa olevan jotain outoa. Onko kyseessä vakuutuspetos? Juttu mutkistuu, kun mies paljastuu hirveän rikkaaksi. Mitä syytä hänellä olisi valehdella? Kirjassa päästään tutustumaan kummalliseen perheeseen. Hieman tästä tulee mieleen Kadonnut ruumis, koska kummassakin käsitellään perhekiistoja. Tämä ei kuitenkaan toimi yhtä hyvin.

Konnuuksia keskiyöllä
Konnuuksia keskiyöllä on sarjan neljäs osa. Holly lupautuu auttamaan ateriapalvelussa ja tapaa mukavan vanhan pariskunnan, Valitettavasti Bensonit vaikuttavat pelkäävän jotain. Kohta kerholle selviää, että parin maata yritetään ostaa, eikä kaikki keinot kestä päivänvaloa. Kuka on kaiken takana? Vanhukset ovat niin peloissaan, etteivät uskalla ilmoittaa ilkivallasta kenellekkään. Heidän pelastaminensa jää tyttöjen harteille, mutta samalla kiristäjän keinot kiristyvät. Miten pariskunnan poika liittyy tapaukseen? Bensonit vaikenevat heti, kun pojasta tulee puhetta. Tämä on ihan toimiva ja hauska kirja.
Pidin kaikista hahmoista paljon ja Bensonit olivat hellyyttäviä vanhuksia.