torstai 17. syyskuuta 2015

Agatha Christie-Aikataulukon arvoitus


Ensimmäinen kirje:
"Herra Hercule Poirot,
The kuvittelette kai kykenevänne ratkaisemaan arvoituksia, jotka ovat liian vaikeeta meidän paksukalloisille englantilaisille poliisiparoillemme? Katsotaanpa, herra Viisas Poirot, miten viisas voitte olla! Ehkäpä havaitsette että tämä pähkinä on liian kova purtavaksi. Pitäkääpä silmällä Andoverin tämän kuun 21. päivänä.
Teidän jne. 
ABC "

Hercule Poirot viettää iltaa kapteeni Hastingin kanssa, kun keskustelu vaihtuu rikoksiin ja Poirot näyttää ystävälleen saamansa uhkaavan kirjeen. Hastings pitää sitä pilana, mutta Andoverissä todellakaan tapahtuu murha mainittuna ajankohtana.  Poirot rupeaa selvittämään erikoisia tapausta, mutta kohta murhaaja listii enemmänkin porukkaa. Varsin erikoisen murhista tekee tekotapa, joka vaihtelee jokaisen murhan kohdalla.  Yksi kolkataan ja toinen kuristetaan. Lisäksi murhat tapahtuvat aakkosjärjestyksessä.   Ensimmäinen uhri on rouva Asher ja seuraavaksi Barnand Bexhillissä. En halua paljastaa kuinka monta uhria tekijällä on,mutta uhkaamaansa T:en hän ei kuitenkaan pääse.   Jotta tekijä härnäisi Poirottia vielä enemmän, hän jättää murhapaikoille ABC-aikatauluja.  Varsin mystistä touhua siis, mutta juoni pysyi hyvin kasassa ja ylilyöntejä ei tullut.

Pääosassa oli tietenkin Poirot, mutta kertojana toimi hänen ystävänsä kapteeni Hasting.  Poirot jää hieman etäisemmäksi kuin normaalisti. Hasting tuntuu suhtautuvan ystäväänsä hieman liiankin palvoen, mikä ärsyttää Poirottia. Tuli mieleen Sherlock Holmes ja Watson.  Varsinkin kun Hasting  kirjoittaa muistiinpanoja tapauksista samoin kuin Watson tekee Holmesissa. Tämän lisäksi lukija pääsee lukemaan pätkiä Aleksander Bonaparte Custon elämästä, joka lopulta pidätetään murhista epäiltynä, koska melkein kaikki puoltaa hänen syyllisyyttään. Poirottia vaivaa kuitenkin motiivi puute. Miksi mies on murhannut kaikki nuo tuntemattattomat ihmiset? Onko hän vain niin mielipuoli vai pitäiskö hänellä juuri sekavuutensa takia olla jokin konkreettinen syy murhataan? Ja niinhän siinä käy, että Poirot pääsee pätemään lopulta.

Pidin Aikataulukon arvoituksesta paljon. Kirjassa oli aika erilainen juonirakenne, kuin aiemmin lukemissani Christieissä.   Lukijalta sai todistaa tapahtumia vasta muistelmissa, mutta silti vinkkejä ( tai harhautuksia) oli käytössä enemmän kuin poirotilla. Tällä kertaa kirjassa ei esiintynyt niin värikästä sakkia, kuin yleensä. Varsinkin muut poliisi olivat tylsiä.

4/5

4 kommenttia:

 1. Muistan tämän! Tämä oli ihan hyvä kirja :) mutta ei kuitenkaan parhaimpia mutta hyvä silti

  VastaaPoista
 2. Minulle tämä muistaakseni oli pettymys. Pidän eniten Christien suljetun huoneen tyyppisistä jutuista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Christien suljetun tilan mysteerit on huippu ja, mutta tykkäsin tästäkin. Hahmot eivät vaan olleet kauhean kiinnostavia , koska he eivät kehittyneet niinkuin suljetun huoneen mysteereissä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!