tiistai 15. syyskuuta 2015

Agatha Christie-Kuolema ilmoittaa lehdessä


"Murha ilmoitetaan tapahtuvan perjantaina, lokakuun 29. päivänä Pikku-Paddocksissa kello 6:30 I.p. Ystävät ottakaa kutsuna vastaan tämä ainoa tiedoksianto."


Kyläläiset hämmästyvät lukiessaan lehdessä oudon ilmoituksen. Yksi jos toinenkin päättää tarkistaa minkälaiset kutsut on kyseessä. Ongelmana vain on, ettei kukaan Pikku-Paddockissa tunnu tietävän kuka on ilmoituksen laatinut ja sitä pidetäänkin huonona pilana. Ilmoituksessa kerrotun ajan häämöttäessä rouva Blacklock on saanut kynnelle kykenevät kyläläiset vieraakseen, kun huoneesta sammuvat valot yllättäen. Esiin astuu tumma hahmo ase kädessä ja yksi kuolee. Alussa selvältä näyttänyt tapaus paljastuu mutkikkaaksi ja  ihmisiä murhataan, ennenkuin syyllinen saadaan paljastettua.

Pikku-Paddocksin omistaja on rouva Blacklock, jonka luona asuvat muun muassa hänen kaukaiset serkkunsa Patrick ja Julia, sekä läheinen ystävällisin neiti Bunner.  Talossa asuu myös kärkäs palvelija Mitzi, jonka ulkomaalainen tausta herättää epäilyksiä kyläläisissä.   Pidin neiti Bunnerista, joka oli vanhuuden hömelö, mutta ehdottomasti lojaali. Murhaaja ei ole paatunut, joten häntä ei osaa epäillä. Omat arvaukseni menivät ihan toisaalle, mutta toisaalta en ole koskaan arvannut syyllistä Christieissä.

Olen aiemmin lukenut yhden neiti Marplen, mutta en jotenkin lämpene hänelle. Pidän enemmän Poirotin suorastaan omahyvästä, kuin Marblen teeskennellystä vaatimattomuudesta.  Marble ei tosin juuri kirjassa esiintynyt, vaan juttua tutkii Craddock, jonka selän takana Marble lopulta ratkaisee koko jutun. Pidin Craddockista paljon enemmän kuin Marblesta. Hänessä oli paljon enemmän särmää.

Kuolema ilmoittaa lehdessä on hyvä kirja. Juoni on jännittävä ja Agathalle tyypilliseen tapaan hahmot ovat eläväisiä.  Jotain syystä en kuitenkaan uppoutunut juoneen ja lukeminen oli hieman tahmeaa. Johtuu varmaan tuosta Marplesta.  Tämä on kuitenkin sellainen Christie, josta on turvallista aloittaa, jos ei ole aiemmin lukenut murhamamman dekkareita.  Tässä kirjassa on persoonallisia hahmoja, suuria salaisuuksia ja petos. Varsin kattova kirja siis, joka kannattaa ehdottomasti lukea.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!