tiistai 8. syyskuuta 2015

Anu Holopainen-Ihon alaiset

"Käytävän todella puolelle istui kaksi ala-asteikäistä tyttöä, joilla oli moitteettomat meikit ja niin symmetriset ovaalikasvot, että ne olivat taatusti muokatut.  Toisella oli pienehköt mutta paljastavan korkeat ja pallomaiset rintaimplantit, hänet tunnisti pikkutytöksi lähinnä vain lapsellisesta äänestä. "Ihon alaisissa eletään tulevaisuudessa. Sitä kuinka kauan tuohon tulevaisuuteen on, ei määritellä.   Kauneusleikkauksista on tullut arkipäivää ja luomut ovat syrjitty kansanryhmä.  Töihin pääsy vaatimuskin on olla esteettisesti paranneltu.  Pätevyys ei ratkaise vaan ulkonäkö.
Kertojia on viisi, mutta heistä eniten esiintyy Jara. Jara asuu pienellä paikkakunnalla ja haaveilee muokkauksista. Hän on tosin alaikäinen ja vanhemmat eivät ole myöntyväisiä , joten Jara joutuu odottamaan täysi-ikäisyyttä. Jara on poika. Se on minusta piristävää aiheen huomioon ottaen.  Ulkonäköpaineet eivät ole pelkästään tyttöjen ongelma.  Kun Jaran vanhemmat eroaa, Jara pääsee käymään Helsingissä, jonne hänen isänsä muuttaa.  Reissusta tulee odotettua pidempi, kun Jara pääsee tanssijaksi luomuklubille. Luomuklubi on eroottinen tanssipaikka , jonne muokatut tulevat katsomaan luomuja kuin jotain sirkuseläimiä.
 Inka työskentelee myös luomuklubilla. Hänellä on kaikista neutraalein suhtautuminen kauneusleikkauksiin ja hän vaikutti ainoalta kertojalta, jolla oli järki päässä.  
Matias on radikaali kauneusleikkausten vastustaja. Hän häpeää perhettään, koska hänen äitinsä on huippu kauneusleikkaaja.
Zeena on suosittu videoblogaaja, joka ajaa äänekkäästi esteettisiksi leikattujen ihmisten oikeuksia. Hän on yksi niistä, jotka ajavat uutta kansalaisaloitetta. Aloitteen tarkoituksena on saada kauneusleikkaukset hyväksytyksi julkisen terveydenhoidon tuettujen toimintojen joukkoon.
Saana Pirhonen on bloggaaja, joka haaveilee leikkauksista ja on valmis tekemään mitä vain toteuttaakseen ne.   Hän myy itseään tienatakseen rahaa muokkauksia varten. Lopulta kaikki linkittyvät toisiinsa jonkun mutkan kautta.  Eikä loppu ole kaunis.
Minulla on aika neutraali suhtautuminen kauneusleikkauksiin. Jokainen saa minusta tehdä ulkonäölleen mitä haluaa, mutta henkilökohtaisesti en pidä leikeltyä ihoa kauniina. Tämä kirja sai kuitenkin miettimään millainen maailma olisi jos kauneusleikkaukset olisivat suositeltavia ja tavan jannu olisikin syrjitty, koska hänellä ei olisi rahaa tai halua muokata itseään yhteiskunnan vaatimalla tavalla. Maailma on jo nyt sairaan kauneus keskeinen, mutta en halua uskoa, että tällainen uhkakuva olisi todellinen.
Kantani kauneusleikkauksiin muuttuivat hieman negatiivisimmiksi kirjan myötä.  Vaikken vastustakkaan kauneusleikkauksia niin jonkinlainen inho minulla on niitä kohtaan, enkä ymmärrä miksi kukaan haluaa leikata itseään muovisen näköiseksi. 

Kirja oli mielestäni hyvä, mutta olisin tykännyt enemmän jos se olisi ollut aikuistenkirja ja aihetta olisi käsitelty vieläkin syvällisemmin.  Kirja oli aika rankka ja loppu oli varsin traaginen.  Kirjassa ei ole mitään samaa kuin Syysmaa-sarjassa. Joten jos haluat eläytyä hieman kauniimpaan fantasiamaailmaan, niin tämä ei välttämättä ole oikea kirja siihen.  

"Jara vältteli oman heijastuksemsa katsomista, hän osasi varsin hyvin kuvitellakin miten karsealta naama näytti."

4/5

2 kommenttia:

  1. Erikoinen aihe. Mutta eikö tämä ole jo todellisuutta Aasiassa jossa he leikkelevät itseään länsimaalaisen näköisiksi? Todella leikellyt hollywood ihmiset outoine huulineen ja poskineen ovat kamala näky. He eivät voi edes nauraa kun suu ei veny siihen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyisin kauneusleikkausten ovat valitettavan yleisiä. Tässä kirjassa leikkaukset ovat kuitenkin vedetty niin yli , että en usko sellaiseen kauneuskulttuurin olevan vallalla missään päin maailmaa. Ainakin toivon niin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!