torstai 3. syyskuuta 2015

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin!


"Hän kikatti. Tuulenpuuska puhalsi hiukset hänen kasvoilleen. Paksussa villapusarossa ja bisnestyylissä tummanharmaissa housuissa hän ei näyttanyt juurikaan siitä punaposkiselta periamerikkalaiselta kaunottarelta , joka oli juoksennellut pitkin Joylandia pienessä vihreässä mekossa ja hymyillyt kaunista Erin-hymyään houkutellen ihmisiä kuvattaviksi vanhanaikaisella kameralla. "

Tervetuloa Joylandiin ei ole tyypillistä Kingiä. Se ei ole kauhutarina, vaan pikemminkin nuoren miehen kasvutarina(kuinka paljon inhoankaan tuota sanaa).

Sydänsuruinen Devin Jones pestautuu kesätöihin Joyland-huvipuistoon. Samalla hän ystävystyy Tomiin ja Eriniin ja kuulee tarinan murhatusta tytöstä.  Muutamia vuosi aiemmin huvipuiston kauhujunassa Linda Greyn koki karmean lopun.  Ja hänen sanotaan kummittelen vieläkin kummitusjunassa. Tytön kohtalo ei jätä Deviniä rauhaan ja hän alkaa selvittää murhaa Erinin kanssa.Työmatkallaan Devin tutustuu Mikeen ja Annieen. Mike on parantumattomasti sairas lapsi , jolla on kyky aistia ympäristöään hämmästyttävän paljon. Tässä päivässä ei eletä, vaan nyt jo kuusikymppinen Devin muistelee 70-luvun mieleenpainuvinta kesäänsä.

Monella ei olisi pokkaa vaihtaa tyyliä näin paljon, mutta King voi sen tehdä. Hänellä on omat vannoutuneet lukijat ja yhä uudet nuoret tarttuvat hänen kirjoihinsa.  Kauhukirjoja vierastava voi tutustua Kingiin astetta kevyemmin tämän kirjan avulla. Ei  Piinan tai Carrien kaltainen mestariteos ole, mutta hyvä kuitenkin.

Devin oli ehkä vähän turhankin täydellinen, joten suuria yllätyksiä hänen sarallaan ei kirjassa tullut.  Kuitenkin tykkäsin hänestä ja ihmettele miten tylysti tyttöystävä pystyi pojan jättämään.  Tämä ero on varsin näkyvä piste Devinin elämänsä ja hän muistelee sitä vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Ensirakkauden päättyminen oli pojalle kova pala. Yksi pikku asia minua Kingin kirjoissa häiritsee. Miksi lähes aina päähenkilö työskentelee kirjoitusalalla, joka kirjailijana,kielenopettajana tai toimittajana?

Pidin kirjan tunnelmasta. 70-luku on hyvin esillä asuissa, ihmisten käytöksessä ja tottakai jatkuvan älypuhelimen kyttäyksen puuttumisena. Huvipuiston meininki on ihastuttava. Oikeesti en ole ikinä käynyt huvipuistossa ja korkeanpaikankammoisena ei hirveästi huvitakkaan. Ei ainakaan maailmanpyörässä istuskelu tämän kirjan jälkeen.

Kauhua ei oikeastaan ollut vaan kirja oli pikemminkin kevyt jännitysseikkailu.  Ekan kerran pystyin lukemaan Kingiä ennen nukkumaan menoa, joten sekin oli uusi kokemus.  Tarina eteni rauhallisesti, mutta tylsää vaihetta ei tullut.  Yleensäkkin tykkään enemmän Kingin lyhyistä kirjoissa, koska pitkissä kirjailija tuntuu jaarittelevan hieman liian paljon.

Pidin Mikestä. Hän vaikutti mukavalta lapselta ja toi tarinaa ripauksen enemmän koskettavuutta. Devinin ja Miken ystävyys oli hienoa luettavaa ja Annie vaikutti myös mukavalta ihmisiä ensi kankeuden Jälkeen ja entä Devinille huoneen vuokraava Shoplaw? Sivuhenkilöt olivat mielenkiintoisia ja majatalon emännästä olisin halunnut lukea enemmänkin.


Kirjasta ovat kirjoittaneet myös:
Krista
Kirstin
Maija
Kuutar

Arvasin syyllisen jo puolissa välin, joten siitä hieman miinusta.
4/5

2 kommenttia:

 1. Kiva bloggaus! Hauskaa, että viihdyit Joylandissa. Minulle tämä oli pitkällä King-urallani vähän sellainen "no jaa" - kirja, mutta jei anyway, mukava oli taas käväistä Kingin maailmassa, aina siellä on silti leppoisaa ja kotoisaa käydä! =D

  King taitaa tykätä omasta comfort zonestaan sen verran, että siksi kirjoittaa usein kirjoittajamiseen liittyvistä ammateista, koska itse on tuon alan asiantuntija, myös englantia kun on opettanut kirjoitushommien lisäksi. Minua tuo ei ollenkaan haittaa, tykkään lukea muista (mielikuvituksellista) kirjoittajista yms, se aina kiinnostaa minunlaistani kirjoittajaa! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit olla oikeassa tulossa Kingin jutussa :-) . Joyland oli mukavan erilainen King. Sie oletkin oikea Kingin asiantuntija :-) Miun Kingit on alle kymmenessä. Hänen tuotantonsa on niin laaja, että vielä riittää lukemista pitkäksi ajaksi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!