keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Liza Marklund-Uutispommi


"Nainen, joka pian kuolisi, astui varovasti ulos ovesta ja katsoi nopeasti ympärilleen. Rappukäytävä hänen takanaan uinui pimeässä. hän ei ollut sytyttnyt valoja matkalla alas.Hänen vaalea takkinsa leijui kuin aave tummaa puuovea vasten.Hän epäröi ennen kuin astui jalkakäytävälle aivan kuin hänestä olisi tuntunut,että häntä tarkkailtiin.Hän veti pari kertaa nopeasti henkeä ja muutaman sekunnin ajan valkoinen hengitys viipyi hänen ympärillään kuin sadekehä. Sitten hän oikaisi laukkunsa olkahihnan ja otti tiukemmin kiinni salkun kahvasta. Hän veti hartiat ylös ja lähti kävelemään nopein, hiljaisin askelin kohti Götgatania."

Olen lukenut Marklundilta ennen tätä vain Vastalauseita:kirjoituksia 1985-2010, josta pidin todella paljon. Nyt päätin tutustua Marklundin dekkaristi puoleen. Uutispommi on periaatteessa tavallinen dekkari, jonka tutkija on vaihteeksi toimittaja. Pidin tästä ideasta. Se toi uutta näkökulmaa.  Marklund on ilmoittanut tänä vuonna lopettavansa kirjoittamisen, joten sarjasta muodostui kaikkiaan 11-osainen.
Uutispommi on ensimmäinen osa Annika Bengtzon-sarjaa.  Annika on vastottain valittu uudeksi Kvällspressin päälliköksi ja osalla henkilöstöstä on vaikea sulattaa sitä.Kirjan alussa Tukholman olympiastadion räjähtää kappaleiksi ja sisältä löytyy ruumis. Tai se vähä mitä siitä on jäljellä. Tutkimusten edetestä uhriksi paljastuu olympialaisten johtaja Christie Furhagen.
Päällisin puolin kellään ei tunnu olevan mitään johtajatarta vastaan, mutta Annika uskoo uhrissa piilevän vastaus rikollisen motiiviin. Yllättäen pommi-iskut saavat jatkoa. Samoihin aikoihin Annika löytää mielenkiintoisia asioita Christien menneisyydestä.
Minusta oli mukavaa, että toimitus oli niin näkyvänä osana kirjaa, vaikka se veikin tilaa itse tarinalta. Toisaalta se oli hyvä, koska varsinainen rikos oli tylsä ja motiivi ontuva. Toki psykopaatin voi ajatellakkin toimivan noin.Päätoimittaja Anders Schyman oli suosikkihahmoni, vaikka välillä liian täydellinen. Hän kaipaa lisää särmää. Toivottavasti sitä tulee lisää tulevissa osissa. Pidin myös Annikasta, mutta hän marisi makuuni turhan paljon. Toki työkaverit olivat hänelle inhottavia, mutta sitä olisi voitu käsitellä hieman vähemmän. Lisäksi toimituksesta löytyy muita toimittajia, kuten Nils Langeby, joka on katkera Annikan ylennyksestä. Hän yrittääkin kaikin tavoin sabotoida naisen työtä.Lisäksi Annikan tiimiin kuuluvat Patrik ja Berit, jotka jäävät hajuttomiksi hahmoiksi. Toimituksessa on tietenkin kuvaajia ja sihteereitä, mutta heistä kaikki olivat aika tylsiä. Toivoisin, että henkilöiden kuvailu paranee.
Naisjohtajuutta käsitellään niin Christien kuin Annikankin kohdalla. Kumpikin on hyvin erilainen johtaja. Christie on kova, mutta tuloksellinen. Annikan on taas vaikea saada porukkaa tottelemaan häntä, vaikkei hän mikään ilkimys olekkaan. Kummankaan naisen johtajuus ei ole ollut itsestään selvyys. Christie on joutunut menneisyydessään pelaamaan kieroa peliä saavuttaakseen asemansa, eikä hänen uskottu pystyvän järjestämään kunnon olympialaisia sukupuolensa takia. Marklund on muutenkin teksteissään tuonut esille naisten asemaa.
Annikan perheeseen kuuluu mies Thomas ja heidän lapsensa Ellen ja Kalle. Pariskunta riitelee paljon, mutta vaikuttaa aidosti rakastavansa toisiaan. Olen kuullut Thomasin muuttuvan myöhemmin epämiellyttäväksi siaksi, mitä oli ensimmäisen osan perusteella vaikea uskoa. Annikan asema lehdessä tuo suhteeseen säätöä, vaikka mies yrittääkin kannustaa vaimoaan. Annika myös tuntee huonoa omatuntoa, kun ei kerkeä viettää tarpeeksi aikaa pienokaistensa kanssa.
Marklund kirjoittaa ihan hyvin ja missään vaiheessa ei tee mieli jättää kirjaa kesken. Kaikki palaset eivät kuitenkaan loksahda yhteen.
Kansi on täysin mauton. Kenen idea on ollut laittaa kanteen kuva kirjailijasta? Ymmärtäisin jos kyse olisi esseekokoelmasta, mutta nyt on kyse dekkarista. Jos selaisin kaupassa pikaisesti kirjoja, niin en todellakaan tarttuisi tähän. Lisäksi kanteen on valittu kuva, jossa kuvattu ei ole kauhean edustava.
Lisäksi harmaan ja punainen sotivat keskenään. Onneksi itse teos on parempi.
Tulen varmasti jatkamaan toiseen osaan jossain vaiheessa. Nyt pidän kuitenkin lyhyen tauon Kvällspressenin väestä.Olisi herkullinen ajatus lukea kaikki osat järjestyksessä.
3/5

2 kommenttia:

  1. Annoin sinulle blogissani Liebster Award -tunnustuksen. :)

    http://kattinkankirjalista.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!