maanantai 19. lokakuuta 2015

Vastauksia kysymyksiin

Mustelumon Henni antoi minulle tunnustuksen. Kiitos siitä! Koska olen jo tehnyt kyselyversion, vastaan tässä vain näihin kivoihin kysymyksiin.

 1. Oletko lukenut kirjaa, jonka koet muuttaneen sinua (arvomaailmaasi esimerkiksi tai jollakin muulla tapaa)?
Liza Marklundin Kirjoituksia avasi silmät monella tavalla. Ruotsi ei ole sellainen lintukoto kuin väitetään. 
2.Mitä kirjoja mielestäsi  pitäisi ''pakkoluetuttaa'' peruskoulussa?
En oikein tiedä. Vaikka olenkin aina pitänyt lukemisesta,  ei koulussa väkisin luetuista kirjoista ole pystynyt nauttimaan samalla tavalla kuin muihin teoksiin. Toisaalta nuorten olisi hyvä lukea edes muutama kotimaan klassikko.  Seitsemän veljestä pitäisi ainakin tuntea, vaikka itselleni jäi kyseisestä kirjasta epämiellyttäviä muistoja koulun takia.  Olisi parempi olla paljon vaihtoehtoja joista nuori saa valita itseään kiinnostavan teoksen. En usko kenenkään hyötyvän siitä, että ysiluokkalainen laitetaan väkisin tavaamaan Sinuhea.
3.Saavatko uudet, suomalaiset kirjailijat mielestäsi tarpeeksi näkyvyyttä?
 Jos takana on iso kustantaja. Moni esikoiskirjailija on viime vuosina kirjoittanut timanttisen teoksen ja saanut siitä ansaitsemansa huomion. Uskon näkyvyyden saamisen olevan kuitenkin vaikeaa. Suomenkokoisessa valtiossa ei ole hirveästi markkinointiväyliä, jotka sopisivat nouseville kyvyille.
4.Kuka on mielestäsi kirjamaailman paras pahis?

Kalkkaros. Tarvitseeko tähän edes lisätä mitään?
5.Entä sankari?
Olen tykästynyt Harry Holeen. Hänellä on monta puolta, eikä hän ole kiiltokuva sankari.
6.Pidätkö omaelämäkerroista?

 Mielenkiintoisten ihmisten elämänkerroista pidän. En kuitenkaan lue niitä paljon, koska haluan lukemalla päästä tutustumaan erilaisiin maailmoihin. Elämänkerrat ovat usein raskaita, koska alkaa miettiä ,mitä kaiheuksia tuolle ihmiselle on oikeasti sattunut. Siinä mielessä fiktio on armoollisempaa.

                                       
 7.Luetko tietokirjoja?
 Luen välillä paljon tietokirjoja. Se menee kuitenkin kausittain. Pidän erityisesti yhteiskunnallisista ja historiallisista tietokirjoista.
8.Onko kirja aina parempi kuin siitä tehty sarja taikka elokuva? 

 Ei. Kumpikin on hyvin erillainen taidemuoto. Huonosta kirjasta voi saada hyvän elokuvan jos käsikirjoittaa sen hieman eri tavalla. Fantasiassa kirjat ovat yleensä parempia, koska joskus kuvallinen fantasiamaailma ei saa vangittua kaikkea ihmeellistä uskottavasti.
9.Oletko itse joskus haaveillut kirjailijan urasta?

En ole kummoinen kirjoittaja.  En ole siis koskaan tosissani kuvitellut alkavani kirjailijaksi.
10. Millaisia lapsuusmuistoja liittyy lukemiseen?

 Muistan sen hetken, kun tajusin osaavani lukea äänettömästi. Lapsethan lukee ääneen. Muistan kuinka ylpeä olin siitä. Nykyisin tuo tuntuu oudolta. Onko jollain muulla samanlaisia muistoja?
11. Oletko aloittanut jonkin kirjan monta kertaa ja aina jättänyt kesken?

Kyllä! Jätän valitettavasti aika helposti kirjan kesken, jos se ei ala kiinnostaa. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta on jäänyt useamman kerran kesken ja aion yrittää taas.

4 kommenttia:

 1. Taas kivoja vastauksia sinulla :) Tuo peruskoulujen pakkoluettaminen on muuten hyvä ja tärkeä kysymys. Minustakin koululaisille pitää kyllä tarjota tuntumaa klassikoihin, mutta esim. tuon Seitsemän veljeksen lukeminen ei kyllä monellekaan taida yläasteella osua otollisimpaan saumaan - minäkään en sen äärellä silloin innosta kiljunut, vaikka jollakin orastavalla tavalla varmaan ymmärsinkin, että kyseessä on kirjallisuushistoriallinen merkkiteos :) Vaihtoehtoja olisi aina hyvä olla ja sellaista lukemisen iloa. Pakkoluettamisesta on pahimmillaan vain haittaa.

  PS. Mitä kirjoittamiseesi tulee, niin minusta kirjoitat mukavan pohdiskelevasti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos <3 Lukuvaihtoehtoja pitäisi olla laidasta laitaan, koska koskaan ei tiedä, minkälainen kirja saa jonkun nuoren lukemaan lisää.

   Poista
 2. Tosi kiva hei lukea näitä sun vastauksia :) Meillä pakkoluettiin Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa yläasteella, Christie on vieläkin lempikirjailijoita, taisin tosin tutustua jo aiemmin hänen teoksiinsa. Ala-asteella opettaja luki Jacqueline Wilsonin Tatuoidun äidin, joka on rankkojakin aiheita käsittelevä, mutta lapsille sopiva, hyvä kirja. Enemmän pitäisi tosiaan antaa valinnan varaa, ei ainakaan mitään Kalevalaa yläastelaisille, herttilei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mie muistan ton Wilsonin Tatuoidun äidin. Muistaakseni tykkäsin siitä. Kymmenen pientä neekeripoikaa on ihan mahtava! Valinnan varaa pitäisi olla.. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!