keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Peter Franzén- Samoilla silmillä

"Minulle tulee nytkin paha olo, kun ajattelen eilistä ja sitä kuinka olen loukannut äitiä. Se on kauheinta, minkä tiedän. Äiti yrittää niin kovasti tehdä kaikkensa meidn hyväksemme. Kaikki tuntuu nyt niin monimutkaiselta."

En ruvennut lukemaan kirjaa kauhean innolla. Minua epäilytti osaako Franzen todella kirjoittaa. En ole lukenut Tumman veden päällä-kirjaa, joten  mietin saanko teoksesta mitään irti. Lisäksi en kauheasti lämpene osaksi omakohtaisesta kerronnasta. Paljon kielteisiä ennakkoasenteita siis, mutta miten lukemisen kanssa lopulta kävi.
Pete on teini-ikäinen poika, joka harrastaa salaa nyrkkeilyä. Äiti on lähtenyt opiskelemaan sairaanhoitoa ja isäpuoli yrittää oppia olemaan hyvä ihminen. Sivussa Suvi siskokin alkaa kokeilla vapautta, mutta jää aika toisarvoiseksi hahmoksi. Mummo ja pappa avustavat taloudenhoidassa, koska nuoriso asustaa kahdestaa. Jännä, että heidän uskalletaan antaa asua ilman samassa talossa asuvaa aikuista. Isovanhempien kanssa Pete kohtaa monta lämpimää hetkeä. Kuten mopohurjastelun jälkeinen yhteinen pelihetki.
Kirja keskittyy kuvaamaan hajonneen perheen elämää viikon ajan. Sinä aikana tapahtuu kaikenlaista, mutta ei mitään hirveän dramaattista.  Ainakin Pertin ja Äidin elämät saavat uuden suunnan. Peten äiti tapaa keikkailevan muusikon, joka tuntuu täydelliseltä mieheltä. Uskaltaako hän kuitenkaan enää rakastua väkivaltaisen suhteen jälkeen? Pertti yrittää tappaa itsensä, mutta pelastavan enkelin myötä miea alkaa miettiä, miten voisi muuttaa itseään paremmaksi ihmiseksi.
Henkilöistä suosikkini oli Tupu, joka on Peten ensirakkaus(jos Samantha Foxia ei oteta lukuun). Hänessä on särmää, mutta koviksen alta paljastuu ihan hyvä tyttö.  Petessä minua häiritsi jokin. Ehkä mietin kokoajan, että onko Peter oikeasti jollain tavalla samanlainen kuin hahmonsa ja mitkä kohtauksista ovat enemmän totuudenmukaisia kuin toiset. Ensimmäinen osa Tumman veden päällä oli ainakin fiktiollinen elämäntarina, mutta en tiedä tästä.
 Edellisen osan lukemisesta olisi ollut hyötyä. Jotkut kohtaukset jäivät hieman omituisen tuntuiseksi, kun ei tiennyt aiempia tapahtumia. Varsinkin Perttiin oli vaikea suhtautua. En tiennyt kuinka kusipäisiä asioita hän teki perheelleen. Tässä kirjassa pidin hänestä kuitenkin, mutta toisaalta en ymmärrä miten hän olevinaan parantui niinkin helposti.  Tiedän tosielämässä ihmisiä, jotka ovat pystyneet muuttamaan omaa käytöstään, mutta alkoholia tekosyynään käyttävä vaimonhakkaaja ei tunnu todenmukaiselta muuttujalta.

"Perttiä puistatti,tehtävä oli suoritettu. Yksi ihmiskunnan paskasakista saatuomion teostaan... Kaikki ne teot, joihin hän itse oli syyllistynyt, olisivat voineet johtaa siihen, että hän olisi ollut Malmbergin paikalla. Pikastuksissaan ja alkoholin vaikutuksen alaisena tehty harkitsematon surmatyö,tappo. Murha."
 
Pidin kirjasta. Ennakkoluuloistani huolimatta se oli hyvin kirjoitettu ja tekstiä oli mukava lukea. Minua häiritsi, että Peten ja hänen äitinsä pään sisään päästään, mutta Pertin toimintaa kuvataan ulkoapäin. Miksi häntä ei tuoda yhtä lähelle?
Pidin kirjan tapahtumista muuten, mutta Peten nyrkkeilyharrastus oli tylsää luettavaa.  En ole kiinnostunut kyseisestä lajista. Peten putkareissuun johtanut illanvietto oli sen sijaan paljon eläväisempää luettavaa.  Tapahtumat kietoutuivat lopussa tietysti yhteen. Tuohan se yhtenäisyyttä, mutta välillä toivoisin, että langat jätettäisiin solmimatta lukijan puolesta. Kirjan tunnelma oli kuitenkin ihana ja leppoinen.
Jos ensimmäinen osa tulee hollille, tartun siihen varmasti mielenkiinnolla. Etsimällä etsimään sitä en kuitenkaan lähde.
3,5/5

2 kommenttia:

  1. Mie oon lukenu sen ekan osan, löytyy omanakin. Se oli tosi vaikuttava silloin aikoinaan itse asiassa, moneen otteeseen myös ahdistava. Tämä toinen osa kuulostaa vähän sekavalta ja hätäiseltä. En ehkä kovin herkästi tähän tarttuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä olen muiden blogeista katsellut, vaikuttavat kirjat hyvin erilaisilta keskenään. Pidin tästä kyllä, mutta en vaikuttunut.

      Poista

Kiitos kommentistasi!