keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Jenny Nyström ja Lotta Gahrion-Tonttulassa

 Tonttula sisältää Lotta Gahrion tekemiä jouluisia runoja, jotka on yhdistetty Jenny Nyströmin taideteoksiin. Kirja sisältää yhteensä 15:sta Nyströmin tonttua.
Minulle Jenny Nyström on lapsuudesta asti tuttu kuvittaja.Meillä on aina jouluisin koristeena joulutauluja, joissa on hänen maalaamiaan tonttuja, Ne ovat aivan ihania ja tuovat heti jouluisen olon. Nyströmi on mestari luomaan kuvillaan tunnelmaa.Siksi päätinkin lainata tämän kirjan.
 Kirjaan kootut piirrokset ovat taitavasti tehtyjä ja hyvin jouluisia. Runot käyvät hyvin yksiin niiden kanssa. Ainoa vain,ettei runot itse ole kauhean hyviä. On ne ihan hauskoja, mutta eivät yllä kuvituksen tasolle. Toki runot on suunnattu lapsille ja uskon niiden toimivan pienille lapille.

"Tontun lyhty jo valaisee yössä,
Tonttu on kuumeinen, uupunut työstä.
Mäki on pitkä ja raskas ja jäinen,
mäellä Ville kiharapäinen."
(Katkelma runosta Toisenlaiset tontut)

Ylivoimaisesti mielenkiintoisinta kirjassa oli sen takakannen tieto-osuus. Siinä oli kerrottu Jenny Nyströmin elämästä pääpiirteittäin.  Ensimmäisen tonttunsa Nyström piirsi noin 17-vuotiaana satuun Pikku-Villen seikkailu jouluaattona. Jenny työskenteli aikana, jolloin työssäkäyvät naiset olivat harvinaisia. Varsinkin naistaiteilijat. Koska hänen miehensä oli sairas, vastasi Nyström perheen elättämisestä.

"Pikkuinen tonttu
tornissa yksin
maailma hengittää hiljaa ihan
öinen rauha
joulun rauha
aamu sarastaa ylitse pihan"
( Katkelma runosta Jouluaamuna)
3/5

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!