sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Agatha Christie- Idän pikajunan arvoitus

"Se on todellakin ollut erittäin epätieteellinen,sanoi tohtori Constantine- Iskut on suoritettu aivan sattumanvaraisesti ja umpimähkään. Muutamat ovat luiskahtaneet syrjään, tuottamatta juuri mitään vahinkoa. Tuntuu aivan siltä kuin asianomainen olisi sulkenut silmänsä ja sokean raivon vallassa iskenyt yhä uudestaan ja uudestaan"

Poirot on juuri saapunut lomakohteeseensa saadessaan sähkeen, jossa hänen pyydetään tulemaan takaisin. Niinpä hän joutuukin nousemaan idän pikajunan kyytiin.  Jugoslavian kohdalla juna juttuu paksuihin lumikinoksiin. Tuon yön aikana eräs matkustaja, rikas amerikkalainen Ratchett murhataan. Hän löytyy aamulla 12 tikarinpistoa kehossaan. Poirot aloittaa oitis tutkimukset yhdessä makuuvaunuyhtiön johtajan ja ystävänsä Boun ja tohtori Constantinen kanssa. Tutkimuksissa selviää iskojen olevan kummallisia. Osa vaikuttaa olevan tehty oikealla ja osa vasemmalla kädellä. Murhaajia siis tuntuu olevan kaksi. Rikospaikalta löytyneet vihjeet viittaavat myös kahteen henkilöön eli naiseen ja mieheen.
Kirjassa on paljon henkilöitä. Ratchettin palvelija Masterman ja Hector McQueen, joka toimi Ratchettin sihteerinä ja tulkkina. Pierre Michel on junailija. Mary Debenham on englantilainen lastenhoitaja ja Eversti Arbuthnot on britannian armeijan upseeri. Lisäksi  junassa on Ruhtinatar seuraneiteineen ja kreivi vaimoineen.  Matkustajien joukosta löytyy myös lähetystyöntekijä, italialainen liikemies, amerikkalainen Martha Hubbart ja Cyrus Hardman.
Tutkinnassa selviää pian, että Ratchett on raukkamainen lapsenryöstäjä ja murhaaja ja hänen murhansa vaikuttaa liittyvän hänen menneisyytensä julmuuteen Armstrongien lasta kohtaan. Hän ryösti tuon pienen tytön ja sai hänestä valtavat lunnaat, mutta tyttö löytyi pian kuolleena. Sen seurauksena lapsen raskaana ollut äiti kuoli keskenmenon aiheuttamiin komplikaatioihin. Perheen isän mieli järkkyi ja hän päätyi surmaamaan itsensä. Vielä yksi traaginen tapaus sattui, kun poliisien syyttämä viaton lastenhoitaja heittäytyi kuolemaan.
Ratchettin todellisen henkilöllisyyden selvittyä kukaan ei ole pahoillaan murhasta, mutta sen tekijä mietityttää. Tarina on Christielle tyypillisesti Suljetunpaikan-mysteeri, koska tekijän on pakko olla joku junassa olijoista. Sen ympärillä oleva lumi on nimittäin jäljetön. Toinen tyypillinen juonikuvion, ettei kaikki ole miltä näyttää. Muidenkin kuin Ratchettin menneisyydestä paljastuu salaisuuksia.
  Olin nähnyt Idän pikajunan arvoituksen joskus tvstä, joten legendaarinen loppuratkaisu oli selvillä.  Kirja oli kuitenkin mielenkiintoinen ja oli oikeastaan hauskaa poimia vihjeitä loppuratkaisusta.
En yhtään ihmettele, että kirja on yksi Christien suurimmista klassikoista. Siinä on jotain vetoavaa. Toisaalta sympatia on täysin murhaajien puolella ja totuuden selvittyä olin vain iloinen, että Ratchett murhattiin raa´asti.  Ja olisin päätynyt samaan ratkaisuun kuin Poirot.
4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!