lauantai 21. toukokuuta 2016

Siri Pettersen-Odininlapsi

                            
Odininlapset ovat pelättyjä mädän kantajia, kykenemättömiä syleilemään. Moni pitää heitä satuolentoina, mutta Hirka on lähestymässä riitti-ikää saadessaan tietää olevansa sellainen.Hirkan Yminväestä erottaa hännättömyys, jonka hänen isänsä on selittänyt susitarinan avulla. Saatuaan tietää isän löytäneen hänet vauvana kivikehältä lumikinosten keskeltä, muuttaa Hirkan elämä suuntaa. Miten hän koskaan selviytyy riitistä? Samaan aikaan Hirkan kilpakaveri Rime palaa maisemiin kolmen vuoden tauon jälkeen. Rimellä on sukujuuria neuvostoon, joka hallitsee maailmaa.
  Hirka vastustaa kaikkea väkivaltaa ja parantaa ihmisiä kasveilla. Monesti fantasia-sarjojen päähenkilöt ovat ujoja, mutteivat niin vahingoittuvia kuin Hirka. Pidän tästä  tyylistä, että päähenkilöt ovat puutteellisia( kuten myös Vain puoliksi kuninkaassa) ja siten helpommin lähestyttäviä. Hirkan päättäväisyys on vahvaa ja hän ei ole mikään sivustakatsoja. Jos tämä tyyppi päättää jotain niin se varmasti pitää. Hyvässä ja pahassa. Vaatia nyt reppuaan takaisin hengenvaarallisessa tilanteessa!
Hirka on myös hyvin uhrautuvainen tyyppi.  Varsinkin viimeisillä sivuilla ei voinut kuin kysyä, että miksi aina yhden täytyy luopua kaikesta.
Rime on täysin erilainen kuin Hirka. Hän on An-Elderin, mahtisukuun kuuluva nuorukainen, josta povataan nuorinta neuvoston jäsentä ikinä.Hänellä on kaikki valmiina. Rime kuitenkin halveksii sukunsa elämäntyyliä ja valitsee täysin erilaisen reitin kuin on kaavailtu.Hän pättää ryhtyä neuvoston palkkatappaja kolkaggaksi ja palvella näin ( hieman sairaalla) tavalla näkijän tahtoa. Minusta oli outoa ajatella Rimeä Kolkaggana. Hän oli muuten niin lempeä, että vain uskonut hänen pystyvän tappamaan ketään vain, koska Näkijä niin haluaa.
Minusta sekä neuvosto, että Näkijä toivat mystisyyttä kirjaan. Lopussa tietysti totuus paljastuu, mutta puolen kirjaa olin ihan ihmeissäni, koska asioita ei yli selitetä. Jos putoat kyydistä, niin siinähän olet Oli hienoa, että asiat selkenivät pikku hiljaa, eikä lopun lukeminen siksi tuntunut tietokirjan ahmimiselta. Neuvosto oli yksi lempi asiani kirjassa. Muistaako joku Witchin? Sen teininoita-sarjakuvan. Minä jotenkin kuvittelin neuvoston samanlaiseksi kuin siinä, vaikka oraakkeli puuttuikin. En tiedä miksi minulle tuli tästä kirjasta paljon assosisaatioita, mutta ehkä se oli juuri tuttuutensa takia niin hieno kirja.
Minua eniten kosketti Ramojan kohtalo ja varsinkin kohtaus jossa hän kertoo Hirkalle, miksi Vetle on jäänyt lapsenasteelle. Siinä kohtauksessa on jotain herkkää ja alastonta. Pidin Ramojasta muutenkin. Hän toi mieleeni kovasti Syysmaa-sarjan Welman. Samalla lailla vahvoja naisia.  Ramoja kuului muutenkin suosikkeihini. Muuten Yminmaalaiset eivät vaikuttaneet kauhean sympaattisilta. Yhdessä jos toisessa oli jotain vikaa.
Kirjan pahis oli Urd,joka pääsee isänsä kuoleman jälkeen neuvoston 12:sta jäseneksi. Urd on aikalailla peruspahis, joka ei herätä mitään sympatioita, eikä ole toisaalta tarpeeksi karismaattinen noustakseen pahisten A-luokkaan. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin en ymmärtänyt sitä kaula hommaa. Miksi siellä oli korpin nokka ja miten se oli sinne joutunut?
Mutta tiivistettynä kirja oli täyttä timanttia. 5/5

2 kommenttia:

  1. En lukenut vielä sinun tekstiä. Palaan. Yritän saada omani huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarkoitat Mätää, niin se on minulla vielä luennassa. Ei ole lähtenyt samalla tavalla, vaikka kiinnostava onkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!