tiistai 3. toukokuuta 2016

Susan Varley-Mäyrän jäähyväislahjat

Mäyrä on vanha ja tietää nukkuvansa kohta pois. Se on kuitenkin huolissaan, miten sen ystävät selviävät hänen mentyään. Yöllä Mäyrä vaipuu ikuiseen uneen ja Kettu kertoo ystäville suru-uutisen.
Ystävykset alkavat muistella ystäväänsä ja tajuavat kaikki oppineensa jotain Mäyrältä. Jotain mitä Mäyrä oli opettanut vain heille.
Sain tämän lapsena joululahjaksi.Silloin se muodostui tärkeäksi kirjaksi, joka kuitenkin hävisi vuosien varrella. Muutaman vuoden olen tätä etsinyt kirjakaupoista ja poistohyllyistä, mutta onneksi lopulta löysin kirjan Huudosta.

 Tarina on koskettava ja sai aikaa syvän liikutuksen allekirjoittaneessa. Kuolema on vaikea aihe käsiteltäväksi kirjoissa ja varsinkin lastenkirjoissa, mutta Mäyrän jäähyväislahjat onnistuu siinä tosi hyvin. Minusta jokaisen pikkulapsen olisi hyvä lukea kirja, koska ainakin minä oivalsin siitä paljon lapsena.
Kirjan kuvitukset ovat todella kauniita. Pidän tällaisista eläinkuvituksista. Ainoastaan ketun hervoton koko häiritsi. Miksi lapsia johdetaan aina harhaan tuon eläimen koossa, koska kettu esitetään aina vähintään suden kokoisena. Minä sain vasta riparilla tietää, miten pieni otus se todellisuudessa on. Muistan miten huijatuksi tunsin oloni!
Ehkä pienoinen nostalgialisä, mutta minusta kirja on 5/5

 "Mäyrä ei pelännyt kuolemaa.Kuoleminen tarkoitti ainoastaan sitä, että se jättäisi ruumiinsa. Koska sen ruumis ei toiminut enää niin hyvin kuin joskus menneinä päivinä, asia ei  Mäyrää kovasti huolestuttanut. Sen ainoa huoli oli , miltä sen ystävistä sitten tuntuisi, kun se olisi lähtenyt."

2 kommenttia:

 1. Minäkin muistan tämän kirjan hämärästi lapsuudesta (tai ehkä olen nähnyt jonkinlaisen tv-version).

  Kuoleman käsittely lastenkirjoissa ei varmasti ole helppoa, ei voi kuin arvostaa heitä, jotka siinä onnistuvat. Monelle lapselle aihe on varmaan helpompi ymmärtää tarinan kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella sen vaikeuden, kun asia pitää kuvata lempeästi, mutta kuitenkin niin, että lapsi tajuaa. Minulle tämä ainakin oli tärkeä osa aiheen ymmärtämistä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!