torstai 18. toukokuuta 2017

David Ebershoff-Tanskalainen tyttö

Greta tarvitsee naismallia viimeistelläkseen teoksensa, joten hän pyytää Einaria pukeutumaan naiseksi. Vastustelun jälkeen Einari suostuu ja samalla hetkellä syntyy Lili.  Vähitellen Lili alkaa ottaa entistä enemmän Einarin kehoa haltuunsa ja  lopulta Greta tajuaa, että hänen täytyy luopua Einarista.  Kirja pohjautuu tositapahtumiin Einar Wegenerista, joka oli yksi ensimmäisistä, jolle tehtiin sukupuolenkorjausleikkaus.
Itseäni häiritsi hieman, kun en tiennyt miten paljon kirjailija oli ottanut vaikutteita todellisuudesta. Gretan menneisyyden asiat vaikuttivat ainakin rankoilta, joten jäin miettimään niiden todenperäisyyttä. Jos asiat ovat oikeasti menneet noin, Greta (tai oikeasti Gerda) on ollut vahva nainen.  Greta kiinnosti minua muutenkin enemmän kuin Einar tai Lili. En usko, että se johtui pelkästään siitä, että tarina kerrotaan hänen kauttaan.  Kuitenkin se sai miettimään kuinka itse reagoisin, jos tulevaisuus toisi eteen samanlaisen valintatilanteen kuin Gretalle.
Lilin suhtautuminen Einariin hämmensi. Tämä kun ei tuntunut muistavan Einarin olemassa oloa. Einari taas häpesi ja jopa hieman pelkäsi Liliksi muuttumista. Kuitenkin hänen kehonsa alkoi muuttumaan naiseksi, koska hän alkoi vuotaa verta. Tätä en suoraan sanottuna oikein tajunnut, vaikka asiaa selitettiinkin kirjan loppupuolella.Einari käy monen lääkärin luona ja kaikilla tuntuu oleva erilainen käsitys ongelman ratkaisusta. Jopa Lobotomiaa väläytellään, mikä puistattaa nykyihmistä. Kirja saakin pohtimaan miten paljon lääketiede on kehittynyt. 1930-luvulta on tultu pitkä matka myös aseteiden osalta, vaikka osissa maissa tarina voisi olla edelleen ihan yhtä surullinen.
Kirja ei ole erityisen hyvin kirjoitettu, mutta se ei muodostunut kompastuskiveksi. Minulla ja pääkolmikolla ei vain synkannut. Luin tarinaa ikäänkuin verhon takaa tirkisteltynä, Jos olisin "ystävystynyt" hahmojen kanssa, olisi tarina tehnyt varmasti kovemman vaikutuksen. Nyt se jäi hieman laimeaksi. Olen hieman pettynyt, koska kuvittelin kirjan saavan minussa aikaan vahvempia tunteita. Jotakin  jäi kuitenkin kaivelemaan, koska vielä näin pari kuukautta lukukokemuksen jälkeen oli pakko saada purettua kirja postaukseksi.
Lisäksi sanottakoon, että luin kirjaa osan aikaa kahvilassa, Tulipa taiteellinen olo, mikä sopi kirjan teemaan loistavasti. Lukupaikallakin on siis näköjään vaikutusta kirjan aiheuttamaan reaktioon.
3/5

2 kommenttia:

  1. Tämä on yksi kaikkien aikojen lempparikirjoistani. Kirjahan perustuu todellisiin ihmisiin ja ensimmäiseen sukupuolenkorjausleikkaukseen maailmassa. Elokuva on vielä katsomatta, mutta sen pääosassa on yksi lempinäyttelijöistäni.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!