sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Paperilta ruutuun:Pretty little liars

Paperilta ruutuun-haaste  innoitti tarttumaan Valehtelevat viettelijät-kirjoihin. Olen katsonut sarjasta  kuusi tuotantokautta ja viimeinen tulee takuulla hankittua syksyllä, kun dvd ilmestyy. Kirjoista sain luettua Kaivatun ja Virheettömän, mutta kolmas osa jäikin jo kesken.  Kirjat olivat ihan mukavia välipaloja, mutta tällähetkellä kiinnostus ei riittänyt pidemmälle.

Hanna, Spencer, Aria, Emily ja Alison ovat parhaita ystäviä. Illanvieton aikana Alison kuitenkin katoaa jäljettömiin ja muut tytöt ajautuvat erilleen. Vuoden päästä A alkaa piinata tyttöjä. Joku tietää heidän synkimmätkin salaisuutensa ja uhkaa paljastavansa ne. Alisonin ruumis löytyy ja murhatutkimus alkaa. Yhdellä jos toisellakin tuntuu olevan salaisuuksia, mutta kuka on tyttöjen piinaaja?
Tv-sarjan lähtee kunnolla käyntiin vasta kolmoskaudesta. Varsinkin ensimmäinen kausi on pelkkää teinihömppää.Onneksi myöhemmillä kausilla aletaan keskittyä enemmän mysteeriin,eikä seurustelulle jää niin paljon aikaa. Pidän todella paljon sarjasta, koska onhan se vaan todella koukuttavaa katsottavaa. Välillä on ihan huulipyöreänä juonenkäänteistä ja kerran onnistuttiin katsomaan siskon kanssa kymmenen jaksoa putkeen. Luit oikein. Kymmenen! 
Jos sanon suoraan niin kirjat ovat varsin heikosti kirjoitettuja ja kirjoitustyyli on liiankin koreilematon.  Vaatteita saatetaan  kuvata tarkemminkin, mutta tapahtumien ja ympäristön kuvailuun kirjailija ei juuri kiinnitä huomiota.  Lukiessa pidin näistä enemmän, mutta näin jälkikäteen kirjojen arvostus on vain laskenut.Olen vastapainoksi lukenut todella kaunista kieltä sisältäviä kirjoja, joka on vain korostanut näiden kirjojen heikkoutta. Suosittelen näitä kuitenkin nimenomaan välipalakirjoiksi, mutta syvempää nautintoa niistä on turha hakea.

Vaikka perusjuoni on samankaltainen,erojakin löytyy. Ensinnäkin kirjassa juoni etenee todella verkkaisesti. Tv-sarjan hienous onkin se nopeatempoisuus. Joka jaksossa tapahtuu jotain jännittävää ja juoni nytkähtää eteenpäin.  Kirjoissa ei ainakaan vielä ollut jännittäviä kohtauksia, vaikka niissäkin A kiusasi tyttöjä, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin sarjassa.  Kirjassa kuolee eräs henkilö, joka on vieläkin mukana sarjassa. PLL:stä ei tietenkään koskaan tiedä ja voihan tyyppi palata vielä tulevissa kirjoissa mukaan. En lämmennyt tälle juonenkäänteelle  ollenkaan ja sen takia kolmososan lukemisen intokin hiipui nopeasti pois. Okei, ei sarjankaan juonenkäänteet ole uskottavimmasta päästä, koska kuka jaksaisi kiusata neljää tyttöä monia vuosia ja yhden paljastuttua toisen olevan valmis jatkamaan piinaamista. Sarja on silti viihdyttävä ja mukaansa tempaava.
Tietenkin hahmojen ulkonäöissä löytyi eroavaisuuksia. Mieleenpainuvin seikka oli Monan blondius. Vaikka sarjassakin nähdään Mona vaaleassa peruukissa, niin olisi vaikeaa kuvitella hänen vapaaehtoisesti vaalentavan hiuksensa. Oudoin ero löytyi Emilyn perheestä. Kirjassa hänellä on useampikin sisarus, vaikka sarjassa hän onkin ainokainen. Meinasin pudota kärryiltä aina kun heidät mainittiin. Onneksi heitä ei kirjassa esiinnykkään paljon, joten en yhtään ihmettele hahmojen jättämistä tv:n ulkopuolelle.
Jostain syystä en yhtään lämmennyt kirjan tytöille. Spencer vaikutti ylimieliseltä ja  oli paljon ilkeämpi siskolleen kuin sarjassa. Kirjoissa Melissa ei edes käyttäydy niin urposti, joten meinasi mennä hermot Spenceriin. Ja miksi Aria iski Hannan eksää?Sarjassahan tämä suuttuu Seanille, kun poika lähettää hänelle kukkakimpun, koska ei halua tulla sotketuksi ystävänsä suhteeseen. Sama tyttö käy tässä innosta kuumana. Mitä mitä?? Muutenkin hahmot olivat pinnallisia ja päälleliimatun oloisia. On vaikea lukea kirjaa, jos ei pidä sen päähenkilöistä. Tv-sarjan näyttelijöistä pidän ja heidän taitonsa ovat kehittyneet huomattavasti ensimmäisistä kausista.  Sarjassa he ovat myös sympaattisia.
Yhteenvetona voisikin sanoa, että valitkaa sarja. Tulette nautimaan siitä huomattavasti enemmän. Sarja on laadukkaasti tuotettu, mutta kirjat ovat kömpelöitä kirjoitelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!