perjantai 9. helmikuuta 2018

Johanna Holmström-Sulje silmäs pienoinen

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun minun piti ottaa kansilehti pois lukiessa. Kansikuva on tosi ahdistava, joten kirja jäi syrjään, kunnes tajusin kokeilla tuota kikkaa. Toisista tuo voi olla lälly kansikuva, mutta itseäni pelottavat lapset karmivat.  Vaikka tarinassakin on jännityselementtejä, niin kauhukirja se ei silti ole.
Robin on kolmekymppinen lapsipsykologi, jonka oma äitisuhde on etäinen. Velvollisuuden tunnosta soitettu puhelu herättää Robinin epäilykset äidin kunnosta ja hän päättää pistäytyä pitkästä aikaa. Pikavisiitti venähtää yllättävän pitkäksi ja nainen tutustuu naapurustoon, jonka kanssa hänen äitinsä on vaikeuksissa.  Robinin äiti, Henrika on joutunut myymään tontteja talonsa ympäriltä miehensä kuoltua. Seutu on yltäkylläisen varakasta ja stereotyyppistä suomenruotsalaisaluetta.
Robinin elämää piinaa muisto hänen veljensä kuolemasta. Hän kokee välillisesti ainakin nopettaneensa veljensä kuolemaa. Robin tuntee vihaa lapsuutensa perhetuttua kohtaan, jonka uskoo käyttäneen Lukasta hyväkseen. Ja kuinka ollakkaan, Robin alkaa uskoa miehen olevan nykyistenkin kummallisten tapausten takana.
Juoni kehittyy hiljalleen, mutta lopussa otetaan kunnon loppukiri. Useat naapurit tuntuvat olevan mukana hyväntekeväisyysjärjestössä, jonka toiminnassa ei ole kaikki kunnossa. Aihe on kiehtova ja olisin toivonut sen olevan isomminkin mukana, mutta vaikka aihe on kantava, jää se silti liian taustalle. Enemmän annetaan huomiota psykologisille tekijöille. Loppussa juonilankoja alkaa olla jo niin paljon, että uskottavuus kärsii auttamattomasti.  Vähemmillä aineksilla olisi syntynyt varmasti vaikuttavampi kudelma. Tuntuu, että kirjailijalla tuli lopussa kiire saada tarina purkkiin. Uusia aiheita heitetään jatkuvasti tapetille, mutta niitä ei jakseta kirjoittaa auki. Epäuskottavuutta lisää myös Robinin tapa sännätä riskejä kaihtamatta ympäriinsä, vaikka joku selkeästi uhkaa hänen henkeään. Ei oikea ihminen tekisi noin. Lisäksi lasten kohtalo jäi  avoimeksi. Miten heidän kohtaamansa asiat vaikuttavat tulevaisuudessa?
Pidin  kuitenkin kirjasta ja aion tutustua kirjailijan muihin teoksiin.
3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!