perjantai 28. elokuuta 2015

Kati Tervo-Sukupuu

" Aurinko paistaa aina, välillä pilvien takaa." 

Sukupuu on koskettava tarina yhden suvun naisista. Heidän elämänsä ei ole aina helppoa. Jo pelkästää sisarustrion kohtalot ovat mieleenpainuvia.Adele lähtee Suomeen mennäkseen naimisiin, mutta haaveiltu kuvitelma ei vastaa todellisuutta. Verna karkaa kotoaan muuttaakseen Amerikkaan. Laivamatkan iloilla kuitenkin on seuraukset, jotka johtavasta enkelintekijän pakeille.  Flora on liian herkkä tähän maailman ja joutuu natsien armoille.
 Tälle kirjalla täytyy antaa aikaa. Kirjan aloittaa Heidi Hukkasen lapsuudenkuvaus, joka on varsin tylsä. Heidin jälkeen ääneen pääsevat paljon mielenkiintoisemmat naiset.  Adele on kirjan merkittävin henkilö, koska hän punoo tarinat yhteen ja avioliitto Suomessa Johanneksen kanssa johtaa sukupuun värittymiseen. Vahvat ja hiemän rikkinäiset naiset ovat pääosassa, eikä miehet saa kertoa omaa kantaansa. He ovat perheilleen tärkeitä, mutta jostain syystä heitä ei kirjassa näy. Sukupuu on hyvin kirjoitettu ja monikerroksinen kirja, joka on  nopealukuinen.
Näkyvänä teemana on sota, joka runtelee ihmisijä. Kirjan toinen päämaa on Saksa, joten natsien nousua ei aluksi kuvata niin kamalana, vaan Adelekin pitää Hitlerin kuvaa seinällään koko elämänsä. Se tuo uskottavuutta. Ensimmäisen maailmansodan rangaistukset saivat ihmiset kiukkuisiksi.Toki heidän mielipiteet muuttuvat sodan syttyessä. Toivo sen loppumisesta on vahva. Eniten sodasta kärsivät ne, joilla ei ole mitään tekemistä sen alkamisen kanssa.

"Minua painoi, ettei kotona puhuttu sodasta, ei kadonneista sukulaisista. Election kuin mitään kauheuksia tai vääryyksiä ei olisi tapahtunut." 

Sukupuussa käsitellään varsin rankkoja teemoja. Miten voi selvitä jos kumppani raiskaa? Voiko parisuhde enää palata entiselleen? 1900-luvun alussa abortti oli vielä kiellettyä ja se johti äärimmäisiin tilanteisiin, jotka vaarasivat naisten hengen.
Sisarustrion äiti oli kylmä tyttäriään kohtaan. Onko sillä vaikutusta siskosten elämään? Entä onko lämmönpuute osasyy herkän Floran sairastumiseen?
Kaikki naiset tuntuvat pakenevat jotakin. Ja olevan yksinäisiä. Varsinkin Adele, joka saa kohdata ulkopuolisuuden tunteita uudessa kotimaassaan. Hänen erilaisuutensa pistää silmään pienellä paikkakunnalla. Kulttuurierojen takia on vaikea sopeutua, eikä ankara anoppi ainakaan helpota tilannetta.


"Surkeasta alusta huolimatta en kaivamnut entiseen takaisin. Kasvaminen sattuu, ajattelin heikoimpina hetkinä. Sen kuuluukin sattua."

Osallistun kirjalla I Spy-haasteen jotain joka kasvaa kohtaan.  Hyvä osallistua näihin, koska tuskimpa muuten olisin tajunnut tätäkään hienoa kirjaa.

Tykkäsin paljon tarinasta, mutta alun huonous laskee fiilistä hieman.
4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!