torstai 29. lokakuuta 2015

Jo Nesbo-Verta lumella


 "Pumpulimainen lumi kieppui ympäri katulampun valossa. Päämäärättömästi, tietämättä mennäkö ylös vai alas, antautuen 'oslonvuonon äärettömästä pimeydestä puhaltavan jäätävän, helvetillisen tuulen vietäväksi."

Verta lumella on Jo Nesbon uusi sarja, josta on juuri julkaistu toinen osa.Luin kirjan jo muutama tovi sitten, mutta kirja-arvion tekeminen jäi. Oikeastaan halusin unohtaa koko kirjan, koska se oli kamala pettymys. Odotin siitä paljon, mutta lopulta kirjasta jäi puinen maku.
Tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun Norjaan, jonka huumehöyryistä alamaailma kirja käsittelee. Tällä kertaa päähenkilö on palkkatappaja Olev. Olev saa pomoltaan tehtäväksi murhata tämän vaimon. Mies päätyykin vakoilemaan naista ja huomaa tämän saavan joka ilta väkivaltaisen vieraan. Pomonsa pyynnöstä huolimatta Olev murhaa vieraan ja saa huomata, että teolla on suuret vaikutukset hänen elämälleen.
Olev erosi rankasti Harry Holesta, joka on se kunnollisempi versio hänen päähenkilöistään.  Vaikka Olev kuvaillaan sympaattiseksi ja sydämelliseksi, en pystynyt innostumaan palkkatappajasta. Miksi minun pitäisi tykätä hahmosta, jolla toisen ihmisen elämä on yhdentekevä? Olev on päätynyt murhamieheksi lukihäiriönsä takia. Koska hän ei osaa laskea ja on hidas lukemaan, ei hän voi toimia muissa rikoksissa.
  Alamaailma paljastuu kieroilevaksi. Oikeastaan kaikki kirjan henkilöt ovat pahoja, eikä lämpöä kirjasta löydy. Henkilöt puukottavat toisiaan selkään, niin fyysisesti kuin henkisestikkin. Jos johonkin sattuu hetkeksi tykästymään, ei se kestä kauaa.
  Olen ihastunut Nesbon kirjoitustyyliin, mutta tässä se ei loistanut. Yleensä ei malta jättää kirjaa kesken, mutta nyt lukeminen oli aika raskasta. Vaikka sivuja oli vähän tavalliseen verrattuna.
Kirjan nimi on osuva, koska verinenhän tämä on. Kunnon mässäilyä. Taistelukohtaukset ovat epäuskottavia ja missään vaiheessa ei tullut olo, että tämä voisi olla totta.  Oli siis hyvin vaikea päästä kirjan maailmaan. Voisin kuvitella tämän toimivan hyvin lukijalle, joka ei tykkää perinteisistä dekkareista.   Muille en suosittele. Kirja ei tarjoa perinteisistä dekkareista pitäville mitään.

2/5

2 kommenttia:

  1. Hei! Annoin sinulle tunnustuksen ja haasteen blogissani: http://hannankirjokansi.blogspot.fi/2015/10/ensimmainen-tunnustus-ja-haaste.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!