lauantai 12. joulukuuta 2015

Charles Dickens-Saiturin joulu (kirja ja elokuvat)

 "Mutta poika istuksii niin paljon itsekseen, että on käynyt jotenkin mietteliääksi ja puhelee aivan outoja. Kotimatkalla hän sanoi toivovansa, että ihmiset näkisivät hänet kirkossa, hän kun on rampa ja ihmisten soisi näin joulupäivänä muistavan, kuka antoi sokeille näön ja paransi rammat kerjäläiset".

 Charles Dickensin Saiturin joulu on tunnetuimpia joulusatuja. Se kertoo Ebenezer Scroogesta, joka on hyvin saita mies. Hänen vanha liikekumppaninsa Marley kuoli seitsemän vuotta aiemmin, mutta silti hän tulee kummittelemaan Scroogelle jouluna.  Scrooge ei ole uskoa silmiään, kun hänen vanha ystävänsä käskee hänen muuttamaan käytöstään. Aave itse ei saa rauhaa entisen elämänsä takia.  Marley kertoo kolmen hengen tulevan kyläilemään scroogen luokse ja kehottaa tämän kuuntelemaan, mitä henget haluavat sanoa.. Henget saavat Scroogen miettimään elämäänsä ja tajuamaan, ettei rakkaus ja välittäminen ole heikkoutta, vaan kylmyydellä ja katkeruudella pilaa vain oman elämänsä.
 "On säädetty niin", haamu kertoi, " Että jokaisen ihmisen sielun on vietettävä aikaa toisten ihmisten parissa ja päästävä vaeltamaan maita ja mantuja. Jos niin ei tapahdu ihmisen elinaikana, sielun on täytettävä ehto kuoleman jälkeen. Se on tuomittu koluamaa maailmaa- voi minua poloista!- ja todistamaan tapatumia, joihin se ei enää voi vaikuttaa, mutta jotka se olisi vielä eläessään voinut kääntää hyväksi!"(Marleyn haamu).

Huomasin Goodreadsin avulla, etten muutama vuosi sitten ollut tykännyt kuvituksesta. Nyt se lumosi minut. Synkkä kuvitus sopi mainiosti tarinaan.  P.J. Lynchillä on hämyinen piirrustus tyyli, mutta kuvat ovat realistisen oloisia.  Saiturin joulussa ei ole kerrassaan mitään vikaa. Voisi puhua täydellisestä joulusadusta. Scroogen tunteet välittyvät sivujen lomasta hyvin.  Erityisesti ramman Tim pojan kohtalo on koskettava, kuten myös menneiden joulujen hengen matkassa nähdyt joulut. Tuleva joulu on aika pelottava, joten se avaa Scroogen silmät lopullisesti.
 Saiturin joulu on nimenomaan aikuisten satu. Luulen ammentavani tästä vielä enemmän sisältöä vanhetessani. En ihmettele yhtään, etten saanut tästä niin paljon irti muutama vuosi sitten. Lukiessa alkaa väkisinkin miettiä menneitä jouluja.
Kirjan opetus on, että kohtaloaan voi muuttaa. Scrooge sai elämästää paljon enemmän irti, kun muutti sen suuntaa.  Sisältä tuleva lämpö sai hänet saamaan ystäviä.
 5/5
 Saiturin joulu elokuvat:
Saiturin joulu
Tämä elokuva on hyvin uskollinen kirjalle varsinkin kuvituksen muodossa.  Onneksi elokuva on hyvin animoitu ja ääninäyttelykin on onnistunut. Ihan pikkuisten kanssa en tätä katsoisi, koska elokuva on aika pelottava.  Varsinkin nykyisen joulunhengen kuolema on hyvin dramatisoitu. Pidän elokuvasta, mutta se ei kuitenkaan yllä ihan kirjan tasolle.

Kaikenkarvaisten koirien joulu
Kaikenkarvaisten koirien joulussa Saiturin joulu ei ole pääosassa, mutta merkittävässä roolissa kuitenkin. Kiltit koirat ovat kokoontuneet riehakkaaseen juhlaan, kun ilkeät koirat tulevat pilaamaan kekkerit. Heidän tarkoituksenaan on pilata koko kaupungin joulu ilkeän demonin kanssa. Siksipä Charlie joutuu käyttämään kaikki konstinsa pelastaakseen joulun. Tämä on ihan mukava elokuva, mutta ei mikään suosikki. Silti se pitää aina katsoa ennen joulua.

Barbie ja joulutarina
Nolottaa hieman myöntää, mutta tämä on suosikkini.  Tarina kertoo Eden Starlingistä, joka on lahjakas ja itsekeskeinen laulajatar. Yöllä hänen edesmennyt tätinsä tulee puhumaan tähdelle ja kertoo kolmen hengen tulevan tämän luokse yöllä.  Tässä sadussa parasta on Edenin läski kissa Chuzzlewit.

Myös ainakin Roope Sedästä ja Smurffeista on tehty omat mukaelmansa. Roope sedästä kertovan version olen joskus katsonut ja haluaisin kovasti katsoa uudelleen. Muistaakseni se oli tosi hyvä. Roopen hahmon esikuvahan Scrooge on ja ompa tämä saanut nimensäkin hänen mukaansa.

8 kommenttia:

 1. Osa Barbie-elokuvista on tosi laadukkaita. Suosikkini taitaa olla joko Prinsessa ja kerjäläistyttö, Joutsenlampi tai Pähkinänsärkijä baletti. Eli sieltä alkupäästä, kun katsoin näitä siskonlasten kanssa. Nyt tytöt ovat jo 12 ja 15, niin ei taida enää Barbiet kiinnostaa. :D Pitääpä katsoa tuo Joulutarina, eli kiitos vinkistä!

  Dickens oli lukupiirimme joulukuun kirjana viime vuonna, mutta jostain syystä paikalle ei saapunut yhtään lukijaa. :/ Onhan tämä klassikko toki vähän omaperäinen ja siksi ehkä karkotti lukijoita, mutta sainpahan luettua taas yhden klassikon. Tämän luki niin nopeasti vieläpä. Minun painoksessani oli erilainen kuvitus, tuossa sinun esittelemässäsi on paljon kiinnostavampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muita barbieita en ole katsonut, joten ehkä kommenttisi myötä uskallaudun katsomaan niitä :) Minäkö muka liian vanha...
   Outoa. Itse olisin ollut intona lukemessa tätä lukupiiriä varten. Olen nähnyt muiden sidosten kuvituksia ja tässä on ehdottomasti parhaat kuvat. Sopivat mainiosti tarinaan. Tämä oli kyllä tosi nopea lukea, eikä sitä malttanut jättää kesken.

   Poista
 2. Tarina kärttypää saiturista ja joulun hengistä on kyllä niin hieno ja lohdullinen. Joulun hengissä on ihanaa taikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina on ihana. Kirjan lukemisen jälkeen tulee ihanan jouluinen olo.

   Poista
 3. Luin tämän aluperäisen tarinan vähän aikaa sitten. Klassikko.

  VastaaPoista
 4. Saiturin joulu on hieno. Aion itse lukea Kahdesta kertomuksesta Uudenvuoden kellot. Ensimmäinenkin tarina Jouluilta kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin lukea lisää Dickensiltä :) Saiturin joulu oli ihana!

   Poista

Kiitos kommentistasi!